In de jaren ’50 was er nog geen koffiezetapparaat die met één druk op de knop een kopje koffie voor je maakte. De koffie werd gemaakt met een percolator. Door de komst van het koffiezetapparaat was dit snufje voor velen even uit beeld verdwenen, maar de percolator is nu weer helemaal trendy. In deze blog leggen we uit hoe je koffie kunt zetten met dit ouderwetse apparaat.
De bereiding is zeker aan te raden om voor te kiezen
Het is even iets gecompliceerder dan koffiepad erin en een knopje indrukken, maar als je eenmaal weet hoe het moet kun je genieten van een vers kopje koffie in de ochtend. Het keukensnufje bestaat uit twee delen. Het onderste deel is voor water, en het bovenste deel is het gedeelte waar de filterkoffie zit. Je vult het onderste gedeelte met water en zet de pot op het vuur. Doordat het water gaat koken wordt het water langzaam omhoog gedrukt door een klein pijpje. Dit pijpje komt uit bij het bovenste reservoir waar het gemengd wordt met de filterkoffie. De kunst van het perfecte kopje koffie is de tijd dat je het op laat staan. Als je de koffie te kort op laat staan is het nog slap, maar als je het te lang laat doorkoken wordt de koffie bitter. Om erachter te komen hoe jij je koffie het liefste hebt moet je even uitproberen en puzzelen met de tijd.
Waarom kiezen voor een percolator?
Naast dat deze tool lekker vintage is zijn er nog andere voordelen die de percolator met zich meebrengt. Zo heb je geen stopcontact nodig om koffie te kunnen zetten. Het enige wat je nodig hebt is de percolator en een warmtebron. Voor velen is dit gewoon het fornuis, maar als je gaat kamperen kun je ook een simpele pit gebruiken of een constructie bouwen bij het kampvuur. Omdat het potje niet zo groot is kan hij gemakkelijk mee met alle andere kampeerspullen. Een ander voordeel is dat het lang niet zo duur is als een nieuw koffiezetapparaat. Er kan ook weinig stuk gaan vergeleken met de technologie van een koffiezetapparaat. Hij gaat daarom ook wat langer mee dan een gemiddelde machine. De laatste redenen om te kiezen voor een percolator is omdat het veel duurzamer is dan een espressoapparaat. Dit apparaat heeft bij elke kop koffie een aparte cup nodig die je weg kunt gooien na gebruik. Percolator koffie geeft veel minder afval.