Alles over EPDM-dakbedekking

0
556

Word jouw huis gerenoveerd, zijn ze toevallig net aan het dak begonnen en heb je eigenlijk geen idee wat daar nou aan de hand is? Vraag je je sowieso niet weleens af hoe dakbedekking nu precies werkt, en wat daar allemaal voor nodig is? Natuurlijk liggen er dakpannen, of heeft een flatgebouw een plat dak, maar hoe werkt een dak leggen nu echt? En wat is daktrim epdm bijvoorbeeld? Lees gauw mee. 

EPDM 101 

Dakbedekking is een interessant vak zodra je je erin verdiept. Te beginnen met epdm kopen. Je hebt de term misschien weleens gehoord, maar weet niet precies wat het nu is. Niet getreurd; je bent hier aan het juiste adres. EPDM-dakbedekking wordt gemaakt van de kunststofsamenstelling EPDM, wat staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, om maar even een eenvoudige term te noemen. Het is een groep van synthetische rubberen of elastomeren. Het precieze maakproces is te ingewikkeld om in dit artikel te passen én wellicht relevanter als je zelf scheikundige bent, maar het rubber wat er bij dit proces ontstaat wordt al sinds 1963 voor allerlei doeleinden gebruikt, van dakafdichting in de bouw tot afdichtstrips in auto’s (die zwarte rubberen strips bij je portieren en ramen, dát is EPDM), transportbanden, slangen, noem het maar op en het wordt waarschijnlijk van EPDM gemaakt. Het is een industrieel en sterk materiaal, en daarom perfect voor dakbedekking. 

Wat is dakbedekking?

Terug naar die dakbedekking, want dat wordt hoog tijd. Wat zijn ze nu precies met je huis aan het doen? Dakbedekking, of dakbekleding, is een proces waarin een beschermende, flexibele en weerbestendige laag wordt aangebracht op het oppervlak van een plat of hellend dak, nog onder de dakpannen als die aanwezig zijn. Een materiaal als EPDM, wat sterk is en bestand tegen de meeste dingen, houdt op die manier het dak waterdicht, sneeuwdicht én tochtvrij. Zo is het dak, met een laag als dit, beschermd tegen heftige weersomstandigheden, fel zonlicht, grove hitte (omdat het industrieel rubber is zal het niet smelten in de zon, daar hoef je je geen zorgen over te maken), harde wind en storm én de diertjes die s’ nachts rondwaren. 

 

Dakbedekking is dus wellicht niet het meest glorieuze vak, maar nu begrijp je eindelijk dat wat die bouwvakkers daar aan het doen zijn, eigenlijk heel belangrijk is voor de rest van je huis. Dat laagje EPDM-dakbedekking zal ervoor zorgen dat jij lekker comfortabel je nieuwe huisje in kan richten. Dat houdt je dak veilig en verzorgd. En dát is dan wel weer gaaf.