Interessante discussies toen het nog kon

0
3742

Laatst had ik het met een vriend over volwassen worden. Het voelde namelijk vroeger als iets wat heel ver weg was. Wij hadden nooit door dat terwijl in de kroeg zaten te genieten van ons drankje en het gezelschap dat wij onmiddellijk volwassener werden. Er is namelijk niet één moment waarop je opeens volwassen bent. Het gebeurt geleidelijk. Toen bracht die vriend een interessant vraag op, namelijk: wanneer ben je alcoholist? Want wanneer je jong bent en aan het uitgaan bent hou je hier niet mee bezig. En dan is het natuurlijk gewoon uitgaan met vrienden. Maar als je geleidelijk volwassener wordt moet dit ook veranderen. Als je jong bent, ben je gewoon aan het uitgaan. Het leek ons toen heel anders als je volwassen bent. Vaak had ik met vrienden heel veel van dit soort discussies, vaak waren deze in het thema van Peter Pan, want we zouden toch nooit volwassen worden. Maar ‘helaas’ is dat nu precies wat dat wel is gebeurd.

 

Een vraag zonder antwoord

Op de vraag: wanneer ben je alcoholist, ga ik vandaag echt geen antwoord geven. De reden dat ik de vraag “wanneer ben je alcoholist” opgooi is meer om een voorbeeld te geven van de discussies die ik had in mijn ‘kroegtijd’.  Vaak hadden wij discussies over veel lichtere onderwerpen, zoals het einde van films. Heel vaak waren we ook aan het kaarten, net zoals veel anderen in een kroeg. We hadden ook onze eigen stamkroeg waar de tijd stil leek te staan. Zeker als je een avond hard gewerkt had voelde het echt als thuiskomen in deze kroeg. Helaas moest onze kroeg plaatsmaken voor een ‘moderne’ sportkroeg. Dit betekende voor ons geen Top2000 meer over de speakers en opeens FOX-sports in je oren. Ik kan je vertellen dat een discussie zoals: wanneer ben je alcoholist, lastiger gaat als je voetbalcommentaar hoort.

 

Waar moeten wij nu discussiëren?

Ik geef best toe dat een onderwerp zoals: wanneer ben je alcoholist, best een flinke discussie is. Het einde van een film discussiëren is veel makkelijker. Ondertussen zijn we ook heel wat jaren verder. Het zal wel 7 jaar geleden zijn sinds dat ik in mijn oude stamkroeg liep. Misschien op de vraag: wanneer ben je alcoholist, is nu wel te beantwoorden met mijn naam. Ik kom natuurlijk al enige tijd met mijn vrienden in de kroeg. Maar eens in de 2 weken een biertje doen blijft leuk en gezellig. Nu kunnen we het natuurlijk niet meer in de kroeg doen maar bij elkaar thuis. Niet dat dit erg is, dan kunnen we tenminste wel de Top2000 luisteren.