Wat is IPA bier?

0
756

IPA bier, oftewel India Pale Ale bier komt verbazingwekkend genoeg niet uit India hoewel de naam dat misschien insinueert. ipa bier komt oorspronkelijk uit de Engelse koloniale tijd die plaatsvond in de 17e eeuw. In die tijd werd er veel gevaren met de grote vlaggenschepen en de bemanning had na een dag werken recht op een biertje. Normaal bier overleefde een lange reis meestal niet en dan moest een oplossing voor komen. Bierbrouwers in die tijd kwamen met een bier dat meer hop en alcohol bevatte waardoor deze langer houdbaar bleef.

Hoe smaakt IPA bier?

Er is al verteld dat ipa bier meer hop bevat dan de normale pilsner. Deze hoge hoeveelheid aan hop maakt het bier wat bitterder dan je misschien gewend bent.Tegenwoordig compenseren brouwerijen deze bitterheid met fruitige smaken, ook kan het hogere alcoholpercentage effect hebben op de smaak van de ipa.

Vroeger werd het ipa bier zoals in het verhaal vooral in Burton-in-Trent gebrouwen, het brouwwater wat ze hier gebruiken staat bekend om het hoge gehalte aan calcium.

Dit geeft het bier een droge bittere smaak. De ipa die je in de supermarkt koopt wordt vooral gebrouwen in Amerika, die leggen vooral de nadruk op meer citrusachtige smaken.

De verschillende soorten

Tegenwoordig worden er zo veel soort ipa bier gebrouwen dat je er bijna niet meer je verstand erbij kan houden als je het wil kopen. Met de citrusachtige smaken die toegevoegd worden kan je alle kanten op. Wel kunnen we de soorten onderverdelen in categorieën om ze gescheiden te houden. Hieronder zijn er 3 om een idee te geven over de verschillende soorten. Maar net zoals de soorten bier van de categorien ook maar door en door, dus een heuze studie om het ideale biertje voor jou smaak uit te zoeken.

Session IPA

Met behulp van dryhopping wordt deze minder bittere alcholovrije ipa gemaakt. ideaal om nog van de smaak te genieten zonder de grote hoeveelheid alcohol.

Black IPA

Bij Black ipa wordt het mout in de tussentijd van het brouwen nog geroosterd. Dit geeft een donkere kleur maar de smaak van de klassieke ipa is nog steeds aanwezig.

West Coast IPA

Deze ipa wordt bitter gemaakt tot soms in het extreme, meestal wordt ook vertelt dat deze soort een heuse smaakbeleving is, en dat het ruiken aan de aromas voor een slok de manier is om deze ipa te drinken